Het menopauzeconsult

 

Elke vrouw beleeft op een unieke manier haar menopauze. Overgangsklachten treden in meer of mindere mate op bij bijna 80% van de vrouwen, 20% heeft er zodanig veel last van dat het dagelijks functioneren erdoor wordt belemmerd.

Tijdens een consult wordt ruim de tijd genomen om te luisteren naar het verhaal van de vrouw. Ze krijgt uitleg over de verschijnselen en we gaan na in welke fase van de overgang ze zich bevindt. Er wordt een inventaris gemaakt van haar klachten en er wordt samen met haar bekeken hoe deze het best aangepakt kunnen worden. In een eventueel volgend consult 6 tot 8 weken later wordt de klachteninventaris opnieuw bekeken en geëvalueerd. De bloeddruk wordt gemeten, mogelijke gezondheidsproblemen worden gedetecteerd en besproken, ook haar gezondheidsrisico’s op oudere leeftijd. Indien nodig wordt er doorverwezen of met toestemming van de vrouw contact opgenomen met de arts.

Niet alle vrouwen hebben problemen met de overgang maar voor hen die met een aantal ernstige overgangsklachten geconfronteerd worden, kan een consult hulp bieden om op een betere manier door deze lastige periode heen te geraken. Meestal volstaan 2 tot 3 consulten. Voorziene tijdsduur: 60 tot 90 min.