Preventie

De hormonale wijzigingen hebben ook invloed op de toekomstige gezondheid.

De menopauzeconsulente wil vrouwen de broodnodige informatie brengen rond menopauze maar hen ook bewust maken van de invloed die beweging, voeding en leefstijl op de levenskwaliteit heeft. Als die vrouwen dat dan doortrekken naar partner, kinderen, kleinkinderen zijn we ineens een stuk verder wat preventie betreft.

Het is de bedoeling te streven naar meer levenskwaliteit en gezonde levensjaren voor iedereen.

Levensverwachting

De gemiddelde menopauzeleeftijd bedraagt 51,4 jaar en de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen is inmiddels 83 jaar en nog steeds stijgend. Door het feit dat meer dan 1/3e van het leven van de vrouw zich na de menopauze afspeelt en dat vrouwen heel lang actief willen/moeten blijven, is het nodig dat ze goed geïnformeerd zijn wat betreft gezondheidsrisico’s. Vrouwen leven wel langer dan mannen maar hun aantal ‘ongezonde levensjaren’ is groter dan dat van mannen.

 

Een goede levenskwaliteit is heel belangrijk, zowel tijdens de overgangsjaren als na de menopauze. Risicofactoren voor osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes, borstkanker, blaasproblemen…worden in een consult overlopen en uitgelegd. Vrouwen kunnen ook zelf hun latere gezondheid bewaken door meer aandacht te besteden aan voeding en leefstijl (roken, alcohol, sport, stress…).